Posted by Istar

Az asztrológiáról

Az asztrológiának nem a jóslás a célja, hanem az igazi önismeret. Ameddig nem ismerjük saját magunkat, a belső mozgatórugóinkat és a tudatalatti mechanizmusainkat, addig olyan, mintha a sötétben tapogatóznánk. Az ember amint megismeri önmagát, a tudatalatti félelmeit és fóbiáit, azonnal könnyebbé válik az élete, de legalábbis könnyebben elfogadja a saját sorsát, illetve egyszerűbben megérti a szabad akarat jelentőségét.

Van egy alap születési képletünk, amit népszerűbb nevén horoszkópnak hívunk. Én ez utóbbi elnevezést nem igazán szeretem használni, mert teljesen elcsépelt, és olyan semmitmondó, sablon elemzések társíthatóak ehhez a névhez, amelyeket gyakorta olvashatunk különböző napi- és hetilapokban. Ezek azonban sajnos a legtöbbször semmit sem érnek, hiszen ki hiszi el azt, hogy például egy héten a világ összes Mérleg jegyű emberének megkérik a kezét?! Emiatt sokan nem hiszen az asztrológiában, pedig ez nem erről szól. Itt jön be a képbe az egyes ember saját magára egyénileg jellemző születési képlete, továbbá szabad akarata. Olyan nincs, hogy valaki mindenképpen férjhez megy, vagy megnősül egy adott időszakban, mert a horoszkópja azt írja. Ehhez meg kell nézni a születési képletben, hogy az illető embernek milyen a személyisége, egyáltalán akar-e valaha is férjhez menni vagy megnősülni, esetleg tudatosan akar, de a tudatalattija tiltakozik ellene valami miatt.

Ezekre lehet választ kapni az asztrológia által. Olyan ez, mintha az emberekhez lenne egy személyre szabott használati utasítás, amely egy olyan idegen nyelven íródott, amelyet én (illetve más asztrológusok) le tudnak fordítani a laikus ember nyelvére. Sokszor hallani: “nehogy már néhány bolygó okozza azt, hogy ilyen vagy olyan vagyok”. Ezeknek az embereknek én mindig azt mondom, hogy valójában nem egy bolygó (vagy csillag, mint például a Nap) okozza az adott tulajdonságot, hanem az ember személyiségét a bolygókon és égitesteken keresztül tudom értelmezni, tehát az mutatja meg, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az ember.

Minthogy a bejegyzéseimben nagyrészt asztrológiai kifejezéseket fogok használni, ezért szükségét érzem egy mini-szótár létrehozásának azok számára, akik egyelőre laikusként olvassák az asztrológiai szövegeket.

aspektus = fényszög

konjunkció = együttállás (0 fok)

kvadrát = nehéz, feszítő fényszög (90 fok)

kvinkunx = ugyancsak nehéz, tanító hatású fényszög (150 fok)

oppozíció = szembenállás (180 fok)

orbisz = a fényszögek hatóköreiben megengedett eltérés

radix = születési képlet (ún. horoszkóp)

retrográd = hátráló mozgású

stellium = több planéta, illetve égitest együttállása

szextil = kellemes, segítő hatású fényszög (60 fok)

szinasztria = két ember születési képletének összevetése

telihold = a Nap és a Hold szembenállása a Földről nézve

tranzit = az égen létrejövő (jelenlegi) bolygómozgások

trigon = az egyik legkellemesebb, segítő hatású fényszög (120 fok)

újhold = a Nap és a Hold együttállása a Földről nézve

Email this to someoneShare on Facebook